Jan Verwey Cool jazz on harmonica
Toots Thielemans: “Jan has his own, unique sound”

Biografie

“Mondharmonica en Jazz; van de weinigen die het aandurfden om van het bespelen van de harmonica hun vak te maken, is Jan Verwey wellicht de enige die erin geslaagd is om op dit karakteristieke instrument een volstrekt eigen geluid te ontwikkelen. Op jazzgebied is hij zeker de enige die, ook in zijn improvisaties, octaven speelt.

De in Vlissingen geboren Jan Verwey is een echte bebopper, die zich als autodidact het vak geheel naar eigen inzicht eigen heeft gemaakt. Dankzij zijn goed ontwikkelde technische vaardigheden is hij in staat om zijn eigenzinnige, harmonische en melodische opvattingen in gedurfde solo’s naar voren te laten komen.

Hoe bijzonder zijn kwaliteiten zijn, bleek ook toen hij tijdens zijn eerste bezoek aan de Verenigde Staten (najaar 1990) door producer Bill Goodwin, de slagwerker van altist Phil Woods, onmiddellijk de studio werd “ingewerkt”, om de C.D. “The Dutch connection” op te nemen, wat hem, terug in Nederland, een optreden opleverde op het “North Sea Jazz Festival”. In 1991 was hij weer in Amerika, ditmaal als enige Europeaan uitgenodigd als solist o.a. voor het festival “Celebration of the Art” in Watergap. Tevens gaf hij toen een duo-concert met pianist Hod O’Brien (bekend van zijn platen met Chet Baker) in de bekende Jazz-Club “The Deerhead Inn”.

Ook trok hij verschillende malen Europa in. Jan trad op in Kopenhagen, Frankfurt, Brussel en (in Birdland) Hamburg. Buiten Europa trad Jan recentelijk op in Canada”.

Jazz-recensent Jan Rensen

Jan Verwey is sponsored by:

Hering hamonicas

– Japan –

click op logo: Jan Verwey: global site Suzuki

There’s nothing wrong playing jazzstandards!

150 radio stations do it in the USA, founders of cool jazz, bebop and hardbop. It's still 'cool' music, after more than half a century